Avantatges i desavantatges de ser autònom a Andorra

Andorra posseeix un règim fiscal immillorable, així com un estil de vida molt seductor per a qualsevol treballador, principalment els autònoms.

A més a més, amb l’emergència dels treballs remots, cada cop més freelance volen fer vida a Andorra. No obstant això, aquesta opció es troba reservada només per a professions concretes que han d’estar degudament acreditades​​.

Altrament, ser professional titulat al pais dels Pirineus requereix complir amb diversos requisits i seguir un procediment establert, a banda d’obtenir la residència i una autorització de treball al país.

Tot i així, aquesta és una de les modalitats més atractives pels seus avantatges.

Principals costos dels autònoms a Andorra

Les taxes impositives a les quals estan sotmesos els autònoms a Andorra són significament reduïdes.

En el cas dels professionals titulats, ja que són igualment residents actius i treballadors per compte propi, han de contribuir a la Cass, com també declarar l’IGI trimestralment, l’IRPF anualment i abonar els impostos i taxes municipals.

Consulta el nostre article per a saber quines són les taxes i impostos existents al Principat.

Avantatges i desavantatges de ser professional titulat

Definitivament, la millor opció per a treballar com autònom a Andorra és ser un professional titulat. A continuació, t’expliquem quins són els avantatges de ser “freelance” enfront de crear una societat.

Avantatges i desavantatges de ser professional titulat

L’autorització del Govern d’Andorra és el requisit més important i, també, el més complicat d’aconseguir, ja que depèn completament d’aquesta entitat.

Si vols saber més sobre el funcionament d’aquesta autorització, consulta el nostre article al blog.

Per què establir-se com professional titulat a Andorra?

L’augment de les fiances requerides per l’AFA per mudar-se com a empresari (de 15.000 € a 50.000 €) i de la residència passiva (de 400.000 € a 600.000 €) fan que la professió titulada sigui una forma excepcional establir-se a Andorra, ja que permet fer-ho amb uns costos mínims i sense necessitat de crear i mantenir cap societat.

En definitiva, aconseguir ser professional titulat no és una tasca gens fàcil.

Per aconseguir-ho, com a mínim, s’ha de tenir un perfil acadèmic universitari específic i un determinat nivell de català. A més, només permeten l’exercici de l’activitat econòmica per la qual el títol dóna capacitat i algunes professions ni tan sols són practicables. Però els requisits no s’acaben aquí…

A pesar de la seva complexitat, una vegada establert al país com a professional titulat, veuràs que és un camí que val molt la pena recorre, tant per la qualitat de vida, com pels beneficis tributaris que podràs gaudir.

Si estàs interessat a començar aquest procés, contacta amb els nostres experts per obtenir assessorament professional!

Necessites ajuda amb la teva empresa o com a particular?

Primera consulta gratuïta

Dominic Paredes
Dominic Paredes – Propietària d’Assessors Associats