Ser freelance a Andorra: requisits i procediment

El Principat d’Andorra posseeix característiques i avantatges, com és el cas dels baixos impostos, que atreuen molts teletreballadors.

Com ser freelance a Andorra? Quins requisits he de complir? Quin és el procediment?

Si a tu també et motiva mudar-te al país dels Pirineus com a freelance, segur que ja t’has fet aquestes preguntes. Seguidament, et donarem la resposta a totes les qüestions.

Què és un professional titulat?

En primer lloc, has de saber que a Andorra no existeix el concepte de freelance. Per a poder obtenir el permís de residència i establir-se al país treballant des de casa s’ha de ser un professional titulat.

Et posem en context. Fins a l’any 2013, s’anomenaven professionals liberals als “autònoms” o “freelance”, però a causa d’una modificació governamental de la Llei d’exercici de professions liberals i de col·legis i associacions professionals, va canviar a professional titulat.

A causa d’aquesta reforma es van implementar mesures de regulació per a les professions titulades, com:

– La possessió d’un títol universitari de caràcter oficial andorrà o reconegut pel comitè tècnic d’aquesta regió.

– Exercir una activitat econòmica estrictament vinculada al títol d’estudis d’ensenyament superior.

Requisits per a ser freelance a Andorra

Existeixen diversos requisits que s’han de complir per a ser un professional titulat a Andorra, a més dels propis necessaris per aconseguir el permís de residència activa i treball per compte propi.

Requisits per a ser freelance a Andorra

Procediment per a ser freelance a Andorra

De manera genèrica, el procediment per aconseguir ser freelance al Principat, consisteix en:

Procediment per a ser freelance a Andorra

Una vegada obtinguda la residència i l’autorització de treball, hauràs de registrar-te com a autònom en la CASS per accedir a tots els beneficis de la Seguretat Social.

Autorització del Govern d’Andorra

Però, a més de complir amb els requisits indicats, així com seguir el procediment exposat anteriorment, també es requereix una autorització del Govern d’Andorra per la qual hi ha uns contingents determinats per a cada professió segons l’any en curs, la situació del país, la demanda i el nombre de professionals ja establerts al país, que limita l’expedició d’aquestes. El govern es reserva el dret de canviar la quantitat de contingents disponibles segons el context.

D’una altra banda, el Govern es reserva el dret d’acceptar o denegar una autorització segons molts factors que inclouen les quotes anteriorment esmentades, la universitat o centre que expel·leix el títol, el país o el tipus, si el títol correspon a una professió completa o es requereix el màster d’especialització pertinent per exercir, que es pugui aportar tota la documentació postil·lada de la Haia o una altra certificació pertinent, etc.

Això vol dir que no es pot garantir l’exercici de qualsevol mena de professió a través de qualsevol mena de titulació, i que els requisits depenen de cada cas concret i són molt variables.

En resum, aquesta mena de categoria jurídica només funciona amb persones titulades, tal com el nom indica, a més de dependre del mateix Govern d’Andorra.

Si estàs pensant fer-te freelance a Andorra i necessites assessorament d’experts, a Grup Assessors Associats t’ajudem a tramitar tota la documentació demanada, donant-te suport en qualsevol moment del procediment. Però si abans de començar tot el procés prefereixes confirmar si el Govern d’Andorra acceptarà la teva sol·licitud, els nostres professionals també se’n podran fer càrrec.

En el cas de no aconseguir l’exercici de professió titulada, t’ajudarem a procedir a tramitar la constitució d’una societat, si així ho desitges!

Necessites ajuda amb la teva empresa o com a particular?

Primera consulta gratuïta

Dominic Paredes
Dominic Paredes – Propietària d’Assessors Associats