Andorra està negociant amb l’UNESCO la possibilitat de ser declarada íntegrament reserva de la biosfera i que es pugui convertir, d’aquesta forma, en l’únic país que ho aconsegueixi, tot i ser un procés llarg, complex i exigent.

Aquest estatus no està relacionat amb el creixement econòmic, és un procés entès des de la perspectiva de la sostenibilitat, assolint i complint una sèrie de requeriments, que poden donar força i atractiu turístic a Andorra i, també, més qualitat de vida per a la gent que hi resideix o que vol residir-hi.

Ordino, una de les set parròquies que conformen a Andorra, ja va ser declarada l’any 2021 reserva de la biosfera i és on la farmacèutica Grifots vol impulsar un centre d’investigació en immunologia que atraurà talent científic i tècnic.

Aquest estatus es vol assolir amb diferents impulsos pel medi ambient combinat amb l’economia verda, des de plans educatius, energètics sostenibles i de reciclatge fins a convenis internacionals, i propostes per a la societat civil, amb petits però escalables gestos, que aporten i actuen amb consciència.

L’Escola verda és un projecte administrat pel Centre d’Andorra Sostenible, un equipament del Departament del Medi Ambient del Govern d’Andorra pesant com a punt d’informació, formació i documentació sobre aspectes mediambientals per a la ciutadania, empreses i escoles.

Classificació i recollida de residus amb la creació d’un distintiu mediambiental pel comerç, la declaració dels grans magatzems i supermercats amb productors singulars de residus, i l’adjucació de recollida i gestió de matèria orgànica a prop dels grans productors.

L’objectiu final és desacoblar el consum de recursos naturals i el creixement econòmic perquè el desenvolupament sigui sostenible.

La central de cogeneració d’Andorra aconseguint energies amb menys impacte ambiental i evitant la dependència energètica que té Andorra amb altres països.

Convenis internacionals amb la incorporació d’Andorra en diferents iniciatives sobre el canvi climàtic i problemes mediambientals

Els indicadors del medi ambient

Per avaluar la situació en cada moment i analitzar el progrés i l’evolució de les mesures aplicades, el Ministeri de Sostenibilitat i el Medi Ambient d’Andorra confecciona unes estadístiques que després resumeix en els anomenats Indicadors Mediambientals, uns informes que sobre els índexs més essencials en matèria ambiental del país, que van des de dades sobre el reciclatge i la recollida selectiva fins a la qualitat de l’aire i aigües superficials, soroll, climatologia i canvi climàtic.

– Avenços en energia fotovoltaica

– L’Observatori de la Sostenibilitat d’Andorra (OBSA)en el marc del projecte

– Potencial d’aprofitament del recurs solar en cobertes d’edificis dels Pirineus desenvolupament una app que permet als usuaris conèixer el potencial d’aprofitament de l’energia solar en les cobertes dels edificis.

Andorra és un país en constant innovació de l’entorn, transformació digital i mediambiental, guardant l’essència del seu entorn únic i volent millorar per, però la forma correcta.

Necessites ajuda amb la teva empresa o com a particular?

Primera consulta gratuïta

Dominic Paredes 

 

Dominic Paredes – Propietària d’Assessors Associats