Andorra disposa d’una fiscalitat atractiva per als empresaris, ja que la càrrega fiscal és molt menor a la de la gran majoria dels països d’Europa. Per això, aconseguir la residència fiscal andorrana s’ha convertit en l’objectiu de molts empresaris que volen gaudir dels múltiples avantatges que aquest país ofereix.

S’ha de tenir en compte que encara que el permís de residència a Andorra permet a una persona viure al país, això no modifica automàticament la residència fiscal a Andorra i, per tant, l’obligació tributària continua sent a un altre país.

També convé destacar que per a determinar la residència fiscal legal, Andorra fa servir els mateixos criteris establerts per l’OCDE per a complir amb les normes fiscals internacionals.

Tot seguit, t’explicarem quins són els requisits necessaris per a obtenir-la.

Residència administrativa VS residència fiscal

Diferencia entre residencia administrativa o residencia fiscal

En primer lloc, s’han d’aclarir dos conceptes que, generalment, creen alguna confusió: la residència administrativa i la residència fiscal.

D’una banda, la residència administrativa és cedida per les autoritats competents en matèria d’immigració i només permet residir a Andorra. Ara bé, la residència fiscal determina si la persona ha de tributar al país.

En altres paraules, és possible aconseguir la residència administrativa a Andorra, però no la residència fiscal per no complir amb els criteris determinats per l’OCDE per a ser considerat resident fiscal.

Com obtenir la residència fiscal a Andorra?

Pasos para conseguir la residencia fiscal en Andorra

Per a aconseguir la residència fiscal andorrana s’han de complir amb els següents requisits:

  1. S’ha de comptar amb un domicili permanent al país i viure allà més de 183 dies naturals a l’any.
  2. Andorra ha de ser el principal centre d’interès econòmic de l’individu, és a dir, la majoria dels ingressos els ha d’obtenir a Andorra o ha de tenir la major part del patrimoni al país.
  3. El Principat ha de ser el centre d’interès vivencial, això és que la parella legal i els fills menors d’edat també han de viure al país.

Evidentment, en primer lloc, s’ha d’aconseguir un permís de residència al Principat. Si vols llegir un article dedicat als tipus de permisos, entra aquí.

Aconsegueix el teu certificat de residència fiscal a Andorra accedint a aquest enllaç.

En resum, tot el relacionat amb l’obligació tributària és bastant difícil d’interpretar i, consegüentment, és important tenir a disponibilitat un equip d’experts, com els professionals de Grup Assessors Associats, per tal de realitzar de forma hàbil els tràmits pertinents i rebre una atenció personalitzada.

Necessites ajuda amb la teva empresa o com a particular?

Primera consulta gratuïta

Dominic Paredes
Dominic Paredes – Propietària d’Assessors Associats