El Projecte de Llei de l’impost sobre la inversió estrangera immobiliària al Principat d’Andorra serà progressiu i preveu gravàmens d’entre el 3% i el 10% que hauran de pagar les persones físiques i les societats, en funció del nombre i tipologia de les propietats, sobre el valor real de la inversió que es formalitza.

Un pas cap a la regulació del mercat immobiliari

Normativa del mercat immobiliari a Andorra

La normativa té com a objectiu evitar l’especulació en el mercat immobiliari, afavorir l’habitatge de lloguer i alhora incrementar els recursos de l’Estat per fer front a la despesa pública.

L’impost progressiu: Un enfocament per evitar l’especulació

Impost sobre el valor de la inversió estrangera

L’impost sobre el valor real de la inversió estrangera immobiliària serà progressiu i per trams:

– 3% per a la primera adquisició, sigui d’una parcel·la, pis o local comercial de fins a 250 m2, amb fins a dos trasters i dues places d’aparcament;

– 5% per a la compra d’entre 2 i 5 pisos que també es poden acompanyar de dues places d’aparcament o dos trasters;

– 8% a partir de l’adquisició d’un sisè habitatge fins al novè que també es poden acompanyar de places d’aparcament i trasters;

– 10% a partir de la desena unitat immobiliària o per a promocions urbanístiques o immobiliàries.

Fomentant l’habitatge de lloguer:

Impost de l’habitatge de lloguer a Andorra

Aquest impost s’aplica a les persones físiques i jurídiques no residents, a les persones jurídiques andorranes amb una participació estrangera en el seu capital igual o superior al 50%, a les persones físiques amb menys de tres anys de residència al Principat, i a les persones jurídiques andorranes participades per no residents o residents de menys de tres anys en un percentatge inferior al 50% i superior al 5%.

Una vegada que l’impost té per finalitat fomentar l’habitatge de lloguer, s’aplicarà una bonificació a la quota tributària del 90%, sempre que l’habitatge es mantingui en lloguer per un termini mínim de deu anys. Si el propietari ven la propietat abans d’aquests deu anys s’haurà d’abonar la totalitat de la quota.

La ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol ha expressat la voluntat que la nova llei pugui entrar en vigor el 2024. L’entrada en vigor del Projecte de Llei permetrà aixecar la suspensió temporal de compra d’immobles per a inversors estrangers, una moratòria que es va aprovar el passat 7 de setembre.

Consulta el nostre article per a saber més detalls sobre aquesta llei.

Necessites ajuda amb la teva empresa o com a particular?

Primera consulta gratuïta

Dominic Paredes
Dominic Paredes – Propietària d’Assessors Associats